Logo IAHD OWDHet upgradeprogramma van de IAHD opleiding 'Beschermd Water Duiker' naar 'Open Water Duiker' is speciaal ontwikkeld voor de beschermd water duiker die nu een stap verder wilt en de onderwaterwereld in het open water wil gaan verkennen. Hij of zij kan, samen met één of meerdere buddy's met het juiste partner niveau, de mooie plekken van de onderwaterwereld gaan bekijken.

Omdat hierdoor meer eisen gesteld worden aan de kennis en vaardigheden als bij een 'Beschermd Water Duiker', zijn in deze opleiding deze aanvullende theoretische kennis en praktische vaardigheden toegevoegd.

De IAHD opleiding “Upgrade naar Open Water Duiker” bestaat uit verschillende delen:

Foto IAHD OWDUTheoretische kennis:
In dit deel leer je de IAHD duikplanner gebruiken zodat je in staat bent om zelfstandig de tijd- en dieptelimieten in acht te nemen tijdens het recreatie scuba duiken. Ook leer je hoe een kompas functioneert en hoe je onderwater kan navigeren met behulp van natuurlijk navigatie en met behulp van een onderwater kompas. Daarnaast leer je in dit deel hoe je de duikapparatuur moet inspecteren en onderhouden.

Praktische vaardigheden:
In dit deel ga je, samen met je duikinstructeur, in een zwembad of beschut water enkele aanvullende vaardigheden leren. Daarnaast zullen enkele bekende vaardigheden opnieuw geoefend worden.

Buitenwater oefeningen:
In dit deel doorloop je, samen met je duikinstructeur, in het buitenwater, alle oefeningen nog een keer door. Daarnaast zal je nog enkele navigatievaardigheden leren en zal je wat dieper gaan duiken dan dat je bevoegd was tijdens het 'Beschermd Water Duiker' brevet.

Voorvereisten:
• In het bezit van het IAHD brevet 'Beschermd Water Duiker' of een equivalent;
• Minimum leeftijd 14 jaar;
• Aantoonbare zwemvaardigheid (zwemdiploma niet noodzakelijk);
• Goedgekeurde medische keuring (niet ouder dan 1 jaar);
• Ondertekende verklaring van begrip.

Bevoegdheden:
• Geen decompressieduiken met persluchtapparatuur;
• Maximum duikdiepte: 20 meter;
• Duiken met één of meerdere duikers (afhankelijk van het partner niveau).